Viemäri haisee, Mitä tehdä?
Kirjoittanut Mikael Salonen, 4 min lukuaika
Kirjoittanut Mikael Salonen, 4 min lukuaika
Varmastikin jokainen on elämänsä aikana törmännyt tilanteeseen, jossa keittiössä tai kylpyhuoneessa leijailee epämiellyttävä, mädältä kananmunalta tai mullalta vaikuttava haju, joka ei tunnu poistuvan millään. Useimmiten syynä tähän on joko haiseva viemäri tai kuivunut pesualtaan vesilukko. Asia on kuitenkin korjattavissa varsin helposti. Mitä siis tehdä jos viemäri haisee?
Haiseva viemäri aiheutuu useimmiten sinne kertyneistä hiuksista ja pesuainejäämistä, jotka ajan mittaan alkavat mädäntyä. Tämä aiheuttaa viemäriin rikkivetyä, joka ilmenee inhottavana hajuna. Hajun lisäksi likainen viemäri luo sopivan kasvualustan erilaisille hyönteisille, kuten banaanikärpäsille ja sokeritoukille, jotka voivat sitten levitä tätä kautta myös muuallekin asuntoon tai esimerkiksi ravintolan liiketilaan. Pesualtaan vesilukko, toisin sanoen hajulukko, sen sijaan voi helposti kuivua esimerkiksi asukkaiden ollessa matkalla, joten kotiintullessa vessassa odottaa haiseva yllätys.
Kun vesilukosta vesi pääsee haihtumaan, viemäriin syntyy suora yhteys ja tästä syystä pahanhajuiset viemärikaasut pääsevät leviämään asuntoon tai liiketiloihin. Paha haju voi myös johtua lattiaputken huonokuntoisesta tiivisteestä, joka sitten päästää hajua läpi.
Putkien jatkuva puhdistaminen voimakkailla ja myrkyllisillä kemikaaleilla voi myös vaurioittaa putkiston sisäpintoja ja se myös kuormittaa jäteveden puhdistusprosessia. Myös putkien jatkuva availu kuluttaa putkien kierteitä ja nopeuttaa tiivisteiden haurastumista. Viemäriputkistoa kannattaa kuitenkin hoitaa ennaltaehkäisevästi ennen kuin vahinko pääsee syntymään.
Mutta toisin kuten jotkut tahot neuvovat, ruokaöljyn tai muiden rasvojen kaataminen viemäriin tai putkistoihin ei ole koskaan suositeltavaa. Öljyn kaataminen ennaltaehkäisymielessä saattaa kuulostaa hyvältä idealta, jotta putkisto tai viemäri ei pääse kuivumaan. Todellisuudessa putkistoon kertyvä öljy voi pahimmillaan kuitenkin tukkia koko viemärin ja kuormittaa jäteveden puhdistusta turhaan. Putkistoihin ei tule milloinkaan kaataa minkäänlaista öljyä, ei edes tonnikala- tai fetajuustopurkeista.
Mätänevät tukokset ovat myös hyvin yleinen vesivahinkoriski. Mikäli putkistossa on tukos, sen virtausteho pienenee, johtuen putken seinämille kertyvästä lietekerroksesta ja tästä johtuen viemäriin kulkeutuva vesi ei pääse poistumaan yhtä tehokkaasti. Suomessa putkitukoksista johtuvat vesivahingot ovatkin hyvin yleisiä ja niiden aiheuttamat kosteusvauriot voivat olla hyvinkin mittavia ja kalliita. Usein näissä tapauksissa vakuutusyhtiökään ei korvaa aiheutunutta vahinkoa, ainakaan kokonaan.
Hajulukon puhdistus on kotikonstein hyvinkin helppoa ja useimmiten siihen riittää pelkästään veden laskeminen suoraan käsienpesualtaaseen, varsinkin jos hajulukko on päässyt vain kuivumaan. Mikäli hajulukko tulee puhdistaa, onnistuu se helposti irroittamalla kierrettävät osat irti toisistaan. Tämän jälkeen hajulukon voi puhdistaa vaikkapa paperilla tai kumihanskan suojaamalla kädellä ja lopuksi huuhtelemalla. Ennen kuin aukaiset hajulukon, muista kuitenkin laittaa jonkinlainen ämpäri alle, koska hajulukosta poistuu sinne kertynyt vesi ja lika.
Mikäli viemäri haisee, onnistuu sen puhdistus irroittamalla viemärin ritilä ja pyyhkimällä irtonaiset hiukset ja lika talouspaperilla pois. Ritilän voi huuhdella tai pestä vaikkapa vanhalla tiski- tai hammasharjalla. Itse viemärin peruspuhdistukseen voi käyttää puhdistuskemikaalien sijaan esimerkiksi Siivous.Infon ohjeiden mukaisesti väkiviinietikasta ja ruokasoodasta tehtyä seosta, joka kaadetaan suoraan viemäriin ja huuhdellaan kuumalla vedellä viidentoista minuutin vaikutusajan jälkeen.
Noin kerran tai kaksi vuodessa viemäri on kuitenkin hyvä puhdistaa tehokkaammin menetelmin ja käyttää siihen oikeanlaista puhdistusainetta, kuten Zep Canazim Fortea. Kyseessä on ympäristöystävällinen, ihmisille, eliöille ja kasveille vaaraton viemärinhoitoaine, joka liuottaa kaiken orgaanisen jätteen biologisesti ja turvallisesti ilman happoja, muuntaen sen hiilidioksidiksi ja vedeksi. Zep Canazim Forte ei myöskään tuhoa putkistoa, toisin kuin monet natriumhydroksidi-pohjaiset kemikaalit. Työterveyslaitoksen mukaan natriumhydroksidi onkin hyvin myrkyllistä ympäristölle sekä vesistölle, joten näiden käyttö on syytä jättää mahdollisimman vähälle, jotta saadaan vähennettyä luonnon rasitusta ja jätevedepuhdistamon kuormitusta. Jokainen koti, joka tuottaa puhtaampaa jätevettä, on mukana tekemässä hyvää yhteisen ympäristömme puolesta.
Mikäli haiseva viemäri ei näillä keinoilla kuitenkaan ratkea, on suositeltavaa kutsua ammattilainen paikalle tarkastamaan tilanne. Voit myös kysyä meiltä neuvoa joko sähköpostitse osoitteesta myynti@kemeko.fi tai puhelimitse numerosta 040 090 3150 ja kysyä missä vika ja mitä tehdä. Voit myös käyttää sivuiltamme löytyvää chattia, jossa Kemeko-asiakaspalvelijamme vastaa mieluusti kysymyksiisi.